Zmywarki profesjonalne i ich podstawowe rodzaje
Zmywaki profesjonalne to urządzenia przeznaczone do zastosowania w obiektach zbiorowego żywienia oraz w przetwórstwie żywności.
Zmywarka podblatowa
Zmywaka podblatowa to urządzenia mieszczące się pod blatem roboczym i otwierane od przodu. Znajdują zastosowanie w barach, restauracjach, na oddziałach szpitalnych. Wśród zmywarek podblotowych możemy wyróżnić te, które dedykowane są do mycia szkła, naczyń stołowych oraz takie, które mają systemy dokładnej dezynfekcji termicznej i przeznaczone są na oddziały szpitalne i oddziały zakaźne. Wysokiej jakości zmywaki podblatowe wyposażone są w systemy rekuperacji pozwalające wstępnie ogrzać zimną wodą, którą zasilane jest urządzenie.
Zmywarka kapturowa
Zmywarka kapturowa to urządzenie otwierane do góry. Umożliwiają załadunek boczny, który jest bardziej ergonomiczny w porównaniu z załadunkiem czołowym. Zmywarki kapturowe to najbardziej popularne urządzenia w restauracjach średniej wielkości, kantynach czy stołówkach.
Zmywarka przesuwna
Zmywarki przesuwne przeznaczone są do dużych restauracji, stołówek, szpitali i zakładów przetwórstwa spożywczego. W odróżnieniu od zmywarek kapturowych kosz wciągany jest przez system posuwu automatycznie i przechodzi przez komorę mycia, płukania oraz opcjonalnie suszenia. W przypadku zmywarek przesuwnych istnieje dużo możliwości konfiguracji urządzenia pod względem wydajności i rodzaju mytych naczyń.
Zmywaka szafowa
Zmywarka do mycia, suszenia i magazynowania naczyń. Tego typu urządzenie znajduje zastosowanie w kuchniach hotelowych (śniadaniowych), restauracjach i stołówkach. Zmywarka pełni funkcje zarówno myjące, jak i funkcje regału do przechowywania naczyń.
Zmywarka tunelowa (taśmowa)
Urządzenia dużych rozmiarów przeznaczone do obiektów o dużym natężeniu mycia. Wyposażone w odpowiednio dobraną taśmę transportową zapewniają szybkie i skuteczne mycia naczyń w dużych restauracjach, stołówkach, na lotniskach czy w szpitalach. Bardzo dobrze sprawdzają się w myciu naczyń dystrybucji tacowej. Istnieje wile wariantów dopasowania stref (resztkowania, mycia zasadniczego, spłukiwania, suszenia). Urządzenia mogą być wyposażone w system dokładnego suszenia naczyń plastikowych i poliwęglanowych.
Zmywarka do tac, garów, pojemników GN (zmywarka na granulki)
Zmywarki, które myją strumieniem wody z detergentem oraz granulkami to bardzo skuteczne urządzenia do mycia naczyń mocno zatłuszczonych i przypalonych. Mają zastosowanie zarówno na kuchniach, jak i w przemyśle spożywczym.
Jaką wybrać zmywarkę gastronomiczną?
Dobór odpowiedniej zmywarki nie jest łatwy. Trzeba zwrócić uwagę na ilość miejsca, możliwość techniczną instalacji, wentylację pomieszczenia oraz na wydajność, rodzaj naczyń i wiele innych czynników, które będą miały wpływ na pracę zmywalni.
Nie możemy zapomnieć o warunkach serwisowych, kosztach części zamiennych, kosztach eksploatacji. Jeżeli masz pytania zadzwoń, pomożemy Ci dopasować optymalne rozwiązanie.
Zmywarki z systemami rekuperacji. Czy to się opłaca ?
Nie ma prostej odpowiedzi na to pytanie. Wszystko zależy od urządzenia oraz warunków w jakich pracuje. Szczególną rolę ma tutaj cena, którą płacimy za ogrzewanie wody. W przypadku rekuperacji zmywarka podłączona zostaje do wody zimnej, a woda ogrzewana jest przez odzyskaną energię cieplną z urządzenia. Do podjęcia decyzji o zakupie droższego urządzenia z rekuperacją potrzebna jest kalkulacja, która odpowie na pytanie w jakim czasie dokona się zwrot inwestycji. Zapraszamy do kontaktu.